Társaslényeg

Itt, ahol élsz, az agyadon egyre több folyik át. Ez felhigít téged. Mindig adódik a számodra néhány ember, akikkel megérteted magad. A valóság mindig érzés, más emberekhez köt. A boldogulás - létezésed rajtuk keresztül való megélése.

A szerzőről

Folk György

Mérnök, közgazgász, nemzetközi üzleti tanácsadó, író. Főbb kutatási területei a közlekedési rendszerek végső racionalitása és a társadalmi értékrendek fenntarthatósága Ázsiában.

Folk György a Wikipedián

Utolsó kommentek

Címkék

agresszív (1) amway (1) asszony (1) a kiraly beszéde (1) baba (1) bölcsesség (1) coca-cola (1) csikszentmihályi (1) cunami (1) drog (1) édesség (1) edzés (1) edzőterem (1) egészség (1) élet (2) emberiség (1) értekezlet (1) ész (1) evolúció (1) fegyver (1) figyelem (1) film (1) fogysztás (1) földrengés (1) formalitás (1) futás (1) gyermek (1) gyilkosság (1) győztes (1) háború (1) hálózat (1) hatalom (2) házasság (1) helyes (1) hype (1) időgazdálkodás (1) információ (1) Informált (1) iskola (1) ismertség (1) japán (1) járás (1) john (1) jólét (1) jó társadalom (1) kapitalizmus (1) képeség (1) készség (1) kiméletes (1) király (1) kiyosaki (1) kosztüm (1) közgazdaságtan (1) lánykérés (1) lennon (1) liberális (1) logika (1) marihuána (1) média (2) megbeszélés (1) megszaladás (1) megszólit (1) men in black (1) mlm (1) mozi (1) multi level marketing (1) munka (1) n21 (1) nagyváros (1) nagy britannia (1) nem invazív (1) networktwentyone (1) öltöny (1) önmeghatározás (2) óriásplakát (1) öröm (2) örömforrás (1) pareinesis (1) piac (1) piramisjáték (1) pozíció (1) pozitív pszichológia (1) protokoll (1) puska (1) reklám (1) rítus (1) roncsolásmentes (1) ryan deci (1) seb (1) seligman (1) star wars (1) szabadban (1) szabadpiac (1) szabadság (1) szabadtér (1) szabadverseny (1) személyes (2) szerelem (1) szex (1) találkozás (1) tanulás (1) tárgyalás (1) tehetség (1) tertium datur (1) testgyakorlás (1) tőke (1) tréning (1) túlsúly (1) tv (1) választás (2) választék (1) valóság (1) verseny (2) virágzás (1) zakó (1) zseni (1) Címkefelhő

Az érzések igazak valóban

2011.03.08. 21:51

Hülyék ezek?

Címkék: hatalom tárgyalás rítus kosztüm zakó protokoll öltöny formalitás

Fontos férfiak és nők kényelmetlenül kiöltöznek, zakót-nyakkendőt, kosztümöt vesznek, és leülnek egy hosszú asztal köré. Ott ülnek hosszasan és komoly mondanivalójuk van. Komolyságukat az asztal hossza határozza meg, ahogyan az asztal hosszabb lesz és többen ülik körül, a komolyság egyre nő.

A komolyságnak tünetei vannak, az emberek elvesztik a humorérzéküket és egy időre figyelmen kívül hagyják, tagadják az asztalon túli világot. Az asztal körül egymásnak játszanak valamit. Mennyi köze van ennek az eleven élethez?

A kívülállókban, kandi megfigyelőkben ott motoszkál a kisördög: ez komoly? Hülyék ezek? Vagy nem ezen a sáros és durva emberekkel megrakott bolygón élnek? De tényleg!!

A közfelfogás, a tárgyalók-értekezők és a nemtárgyalók-nemértekezők oldalán szép egyetértésben arra hajlamos, hogy elhiggye, a tárgyalósdi egy szint. Vagyis valami felsőbb: a tárgyaláshoz tudni kell lábat mosni, nyakkendőt kötni, nem suksükölni az asztalnál és egy sor hasonló. Egy szint, amelyre kellő mértékű görcsöléssel fel lehet emelkedni.

A tárgyalóasztalhoz “leülni” így rituális aktus - úgy mint egy feketemise, disznóvágás, legénybúcsú vagy kiállításmegnyitó. Az ember másképp viselkedik bent, mint kint.

A tárgyalás azonban elsősorban azért jön létre, mert a tárgyalókra az élet hatalmat ruházott. Valamit, amiről érdemes tárgyalni, ami megéri a szűk kosztűmöt, amiben lehetetlen kényelmesen ülni és a szűk cipőt, amiben a láb nem szellőzik és a tyúkszem sajogni kezd.

Mindazonáltal a kandi kívülállóknak igaza is van. A ritus során a benne résztvevők maguktól, kényszer és gondolatok nélkül elkezdenek megfelelni a ritus szabályainak. Aki benn van, azt a hülyeség már nem zavarja.

A formalitásoknak célja van, az, hogy az összeültetett résztvevők valamilyen kölcsönösen elfogadott,semleges forma keretei között el tudjanak indulni. Semleges a helyszin is, a tárgyalótermek nagy többsége ‘világ nélküli’, sivár helység, azt csak maga a ritus tölti ki, ez azonban lefoglalja a benne résztvevőket. Ha azonban a megbeszélések szabályait, a protokollt oktatni kezdjük, és a nagyságukba merevedett nagy szervezetek (legyen állami vagy világcég) belső rutinjává tesszük, a hülyeség maga alá teremti a megbeszélést.

A kandi kívülálló látja, hogy a tárgyalók “természetellenesen” viselkednek, hiszen éppen más természetük van, rajtuk van a megbeszélések világának fellengzős természete. Képesek semmiről kertelni a tárgyra térés helyett, újra és újra beszélni ugyanarról, csak hogy többnek mutassák magukat vagy éppen lapulni mint a sülthal, amikor meg kellene szólalniuk.

A tárgyalás modoros sallangjaitól jórészt megfosztható. Három sereg vezére egy sivatagi cserje árnyékában koszosan és szakadtan ezrek életéről és haláláról tárgyalhat. Nyolc vállalati vezető pedig, öltönyökben, kávé után, menedzsment diplomákkal a zsebében, semmiről.

Ha a ritus külsőségeit kivonjuk a tárgyalásból, egy eszköz marad, olyan mint a mérleg vagy a lapát. Eszköz arra, hogy hatalmunkat valami fölött kölcsönös elégedettségre elosszuk. A mázsamérleg és a szívlapát a legjobb eszköze lehet annak, hogy egy teherautó szenet elosszunk. Szintúgy a tárgyalás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsaslenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr842723250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása