Társaslényeg

Itt, ahol élsz, az agyadon egyre több folyik át. Ez felhigít téged. Mindig adódik a számodra néhány ember, akikkel megérteted magad. A valóság mindig érzés, más emberekhez köt. A boldogulás - létezésed rajtuk keresztül való megélése.

A szerzőről

Folk György

Mérnök, közgazgász, nemzetközi üzleti tanácsadó, író. Főbb kutatási területei a közlekedési rendszerek végső racionalitása és a társadalmi értékrendek fenntarthatósága Ázsiában.

Folk György a Wikipedián

Utolsó kommentek

Címkék

agresszív (1) amway (1) asszony (1) a kiraly beszéde (1) baba (1) bölcsesség (1) coca-cola (1) csikszentmihályi (1) cunami (1) drog (1) édesség (1) edzés (1) edzőterem (1) egészség (1) élet (2) emberiség (1) értekezlet (1) ész (1) evolúció (1) fegyver (1) figyelem (1) film (1) fogysztás (1) földrengés (1) formalitás (1) futás (1) gyermek (1) gyilkosság (1) győztes (1) háború (1) hálózat (1) hatalom (2) házasság (1) helyes (1) hype (1) időgazdálkodás (1) információ (1) Informált (1) iskola (1) ismertség (1) japán (1) járás (1) john (1) jólét (1) jó társadalom (1) kapitalizmus (1) képeség (1) készség (1) kiméletes (1) király (1) kiyosaki (1) kosztüm (1) közgazdaságtan (1) lánykérés (1) lennon (1) liberális (1) logika (1) marihuána (1) média (2) megbeszélés (1) megszaladás (1) megszólit (1) men in black (1) mlm (1) mozi (1) multi level marketing (1) munka (1) n21 (1) nagyváros (1) nagy britannia (1) nem invazív (1) networktwentyone (1) öltöny (1) önmeghatározás (2) óriásplakát (1) öröm (2) örömforrás (1) pareinesis (1) piac (1) piramisjáték (1) pozíció (1) pozitív pszichológia (1) protokoll (1) puska (1) reklám (1) rítus (1) roncsolásmentes (1) ryan deci (1) seb (1) seligman (1) star wars (1) szabadban (1) szabadpiac (1) szabadság (1) szabadtér (1) szabadverseny (1) személyes (2) szerelem (1) szex (1) találkozás (1) tanulás (1) tárgyalás (1) tehetség (1) tertium datur (1) testgyakorlás (1) tőke (1) tréning (1) túlsúly (1) tv (1) választás (2) választék (1) valóság (1) verseny (2) virágzás (1) zakó (1) zseni (1) Címkefelhő

Az érzések igazak valóban

2013.01.22. 21:30

Az informált választás legendája

Címkék: élet választás információ liberális közgazdaságtan helyes szabadpiac coca-cola Informált fogysztás

NoCoke1.jpgA mainstream liberális közgazdaságtan egy kevésbé közismert alapfogalma az. ún. informált választás. Kedvenc gondolati konstrukciójuk szerint az ember tendencia szerint azaz nagy és növekvő valószínűséggel, jól, észszerűen választ, ha elegendő információ áll rendelkezésre. Azaz képesek vagyunk sampont, pártot vagy közlekedési eszközt illetően melléválasztani néhány felszínes benyomás vagy valamilyen szorító rövid távú kényszer alapján, de ha megkapjuk rá az időt, tudjuk a magunk, az emberiség és a világegyetem érdekeit. Informált választások esetén a korlátlan szabadpiacon inkább a jó érvényesül.

Információgazdag és politikailag jól szabályozott (értsd demokrácia, azaz a többség uralma, amelyben a többség szempontjai érvényesülnek) társadalmunkban az informált választások esélye a információ olcsóvá, tömegessé és könnyen elérhetővé válásával (tömegmédia, internet, kötelező fogyasztói tájékoztatás), a nyílt, szabad közlések áradatában egyre nő. 

A szép történet mögött azonban egy a liberális filozófusok által kínjukban kreált kiméra rejlik. Valami, aminek ott kellene lennie, mint a később Plútónak keresztelt “X bolygónak” az Uranus pályazavarai mögött, azonban létezésére még nincsen bizonyíték. A társadalomtudomány pedig kegyetlen, vagyis, a helyzet egyre rosszabb, a bizonyítékok az informált választások lehetetlensége mellett sorakoznak fel.

Hogy megértsük miért, távolról, az emberként való létezés gyökereinél  kell kezdenünk. Élni annyi, mint minél inkább képesnek maradni arra, hogy létünket minél több vonatkozásában saját közvetlen ellenőrzésünk alatt tartsuk.

A közvetlenség tőlünk földrajzilag kevésbé távoli eredetű erőforrások és eszközök felhasználását, a gépi helyett az emberi alkalmazását és saját erőnk, tudásunk és képességeink mozgósítását jelenti.

Ugyanannak az emberi avagy társadalmi célnak az eléréséhez másoknál több anyagot, energiát felhasználni vagy az emberi és élő környezetet jobban terhelni romlottság.

Egy olyan társadalom, amely fiatal, életerős férfiak (és nők) státuszának emelése, én-érvényesítése és fizikai kényelme érdekében acéltömegekből épített berendezésekre, motorokra, élettani és egyéb pótszerek garmadájára szorul, embertelenebb és ezért fejletlenebb egy olyannál, amelyben hasonló célokat néhány rúddal, pajzzsal, öltözettel, természeti helyszínek felkeresésével és hasonlókkal érnek el.

  • A kézügyben lévő mindig helyesebb az egyenértékű távolinál
  • Azonos rendeltetésre az emberi erőfeszítés mindig helyesebb a gépinél
  • A kevesebb környezeti terhelést okozó mindig helyesebb a környezetet gyötrőnél

Az informált választások biztosítása során az ember majdnem törvényszerűen kudarcra van ítélve. Az információk megszerzése, feldolgozása és az életünkre való okos alkalmazása csak kivételes helyzetekben sikerül. A közgazdasági Nobel-díjakat elsősorban az ilyen helyzetek leírásáért adják.

Választásaink óriási többségét azonban nem informált választások alapján tesszük meg. Következményeiket nem keressük, nem látjuk át, nem gondoljuk végig. Választásaink beható ismereteinkre való alapozását a vevő és az eladó, a szolgáltató és az igénybe vevő közötti egyre jobban felborult asszimmetria lehetetleníti el.

Az igazi, szabadon szárnyaló, tiszta piacon az eladó semmit nem mond el a vevőjének, amit nem feltétlenül szükséges. Ez a Vadnyugat maga: vedd meg a földem, telepedj le, én lelépek az arannyal, aztán jönnek az indiánok és kiirtanak téged a családoddal együtt, mert a földed ők a magukénak gondolják.

Ha új városban újra felbukkanok ezzel a trükkel, sokáig kihúzhatom. Ha van igazság a földön, és egyszer felismernek a régi üzletfeleim, esetleg felkötnek végül. Ha ezt az aszimmetriát csökkenteni akarjuk, közigazgatásra, jegyzőre, telekkönyvre és fegyveres erőkre van szükség. Utóbbira főként azért, hogy a földet rendben elvegye az indiánoktól és a szabadpiacra lehessen azt bocsátani.

Más a helyzet azonban akkor, ha a vevő és az eladó hatalmát nem lehet egy napon említeni. Ennek feloldására botorkáló álmegoldásokra kényszerülünk. Ilyen a szabványosítás, a fogyasztói tájékoztatás és jogvédelem.

A szabványosítás hosszadalmas, drága, és fogyasztásunkból kilúgozza az egyediséget, az élményt.
A fogyasztói tájékoztató pedig maga nem fogyasztható. Aligha képes bárki is folyamatosan terméktájékoztatókat olvasni. A tájékoztatók különben sem képesek fogyasztásunk vagy vásárlásaink hosszabb távú, messzire vezető következményeit hozzáférhetővé tenni. Ha néhány termékbe ezért vagy azért jobban belemegyünk, a többit leszünk képtelenek követni. A hirdetéseket, akciókat és a jól elhelyezett kínálást igen fáradságos elkerülni, miközben a tájékoztatás csak nagyítóval olvasható.

Az ilyen aszimmetria remek példája a Coca Cola Company világszerte bevetett italhűtője. A márka és az óriásvállalat mögött mérhetetlen kiterjedésű hálózat, hitelképesség és kereskedelmi lobbierő áll, ez elég ahhoz, hogy minden olyan sarkon, ahol a melegben fizetőképes kereslet mutatkozik, Máltától Jáváig és Fokvárostól Moszkváig elhelyezzen egy ilyen egyforma és kiszámíthatatlanul ártalmas italokkal megrakott hűtőmasinát.

Az informált választás lényegében kizárt. Görögországban, Jáván, Rio de Janeiroban vagy Berlinben az Unter den Lindenen milyen finom hideg alkoholmentes italt lehet kapni? ... Nem egyennarancs- kóladió és almaízesítésűeket? Érdekesebbeket, gasztronómiai kultúránkat gazdagítóakat? Kisebb cukortartalmúakat? Kétes mellékhatású cukorpótlókat nélkülözőket? Netán a betegen gazdag amerikai főrészvényesek helyett helyi vállalkozókat gazdagítókat? Tudjuk, hogy ez lenne a helyes. Mennyien tudjuk, vagy tudhatnánk, mi az egészséges, izgalmas, változatos, helyi, még is ez terjed. Információbőség közepette, eszetlenül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsaslenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr645036613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása