Társaslényeg

Itt, ahol élsz, az agyadon egyre több folyik át. Ez felhigít téged. Mindig adódik a számodra néhány ember, akikkel megérteted magad. A valóság mindig érzés, más emberekhez köt. A boldogulás - létezésed rajtuk keresztül való megélése.

A szerzőről

Folk György

Mérnök, közgazgász, nemzetközi üzleti tanácsadó, író. Főbb kutatási területei a közlekedési rendszerek végső racionalitása és a társadalmi értékrendek fenntarthatósága Ázsiában.

Folk György a Wikipedián

Utolsó kommentek

Címkék

agresszív (1) amway (1) asszony (1) a kiraly beszéde (1) baba (1) bölcsesség (1) coca-cola (1) csikszentmihályi (1) cunami (1) drog (1) édesség (1) edzés (1) edzőterem (1) egészség (1) élet (2) emberiség (1) értekezlet (1) ész (1) evolúció (1) fegyver (1) figyelem (1) film (1) fogysztás (1) földrengés (1) formalitás (1) futás (1) gyermek (1) gyilkosság (1) győztes (1) háború (1) hálózat (1) hatalom (2) házasság (1) helyes (1) hype (1) időgazdálkodás (1) információ (1) Informált (1) iskola (1) ismertség (1) japán (1) járás (1) john (1) jólét (1) jó társadalom (1) kapitalizmus (1) képeség (1) készség (1) kiméletes (1) király (1) kiyosaki (1) kosztüm (1) közgazdaságtan (1) lánykérés (1) lennon (1) liberális (1) logika (1) marihuána (1) média (2) megbeszélés (1) megszaladás (1) megszólit (1) men in black (1) mlm (1) mozi (1) multi level marketing (1) munka (1) n21 (1) nagyváros (1) nagy britannia (1) nem invazív (1) networktwentyone (1) öltöny (1) önmeghatározás (2) óriásplakát (1) öröm (2) örömforrás (1) pareinesis (1) piac (1) piramisjáték (1) pozíció (1) pozitív pszichológia (1) protokoll (1) puska (1) reklám (1) rítus (1) roncsolásmentes (1) ryan deci (1) seb (1) seligman (1) star wars (1) szabadban (1) szabadpiac (1) szabadság (1) szabadtér (1) szabadverseny (1) személyes (2) szerelem (1) szex (1) találkozás (1) tanulás (1) tárgyalás (1) tehetség (1) tertium datur (1) testgyakorlás (1) tőke (1) tréning (1) túlsúly (1) tv (1) választás (2) választék (1) valóság (1) verseny (2) virágzás (1) zakó (1) zseni (1) Címkefelhő

Az érzések igazak valóban

2011.03.08. 22:11

Tehetség

Címkék: verseny tehetség zseni pozíció jó társadalom

"Hogyan segíthetnénk a tehetség hasznosulását és az innovációt?" - kérdezi Csermely Péter.  "Azzal, ha a tehetségeket már kicsi gyermekkoruktól kezdve megtanítanánk egy széles kapcsolati háló kiépítésére."

A tehetség kallódása, meg nem értése régi közhely, da ma is könnyen tűzbehoz. A tehetség, amely elvész, és nem fordítódik innovációra. Mögötte felsejlik a klasszikus "egyenlők és egyenlőbbek"-probléma: kinek van joga tehetségeseket kijelölni és és a többiekkel szemben sikerhez juttatni?

Minden üzleti alapú kiválasztás, bárki is választ ki, egy tömegpiac ma nyilvánvaló igényeit fogja szem előtt tartani. Hogyan tudna egy társadalom intézményesen "innoválni"? Egy társadalom - attól tartok minden társadalom - éppen be van rendezkedve. Ez azt jelenti, támogatja azt, ami biztosítja ezt a berendezkedést és elfojtja azt, ami fenyegeti. Megtartja azokat a helyükön, akik éppen pozícióban vannak és nem vet fel most éppen illetlen kérdéseket.

Nem tudom hogyan képzelhető el abszolút tehetség. Nincs zseni, csak az, aki óriási erővel érez rá arra, ami az ő társadalmának hamarosan kedvére lesz. A tehetség ezért helyzetfüggő. Ezért mindenkire van olyan helyzet, amelyben az ő tehetsége zsenialitás. A többi helyzetben viszont ő nem túl kirívó, lehet hogy tehetségtelen.

Tehetsége - mindenkinek van. Mindenkiét elfojtja a társadalom. A létező elveszi a teret az elől, ami lehetne. A jobb társadalom - mindenkiéből kevesebbet fojt el. A tehetség, amelyet ki kell szűrni és csodás produktumát a társadalomnak adományozni, romantikus eszme + szociáldarvinizmus. A jó társadalom az emberi tehetséget hagyja érvényesülni, azaz önmagához képest mindenki többet fejlődhet.

Az ilyen társadalomban alighanem gyengék a korlátozó rendszerek, kevésbe avatkozik a központi hatalom. Ám a szabadpiac is szűkös, kevés lehetőséget ad a "tehetségeseknek" arra, hogy a többiek fejére nőjenek. Ha egy "tehetséges" kisajátíthatja sokmillió ember elől a maga szakterületét: ő játssza a zenét, ő tervezi a tárgyakat, ő hozza létre a humort, ő szabja meg az energiaelőállítás módját vagy ad irányt az összes gyerekek játékának, az sokkal több tehetséget fojt a többiekbe, mint ami őbenne létezett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsaslenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr462723329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása